weerstation Roeselare
home pagina
waarnemingen
Bliksemdetectie
archief / grafieken
weerstation
contact pagina
populaire links

home webcam sitemap
weerstation Roeselare · home · woordenlijst

Woordenlijst (glossary)

Wind Chill (gevoelstemperatuur)

  In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit verschijnsel staat bekend als "windchill". Hoe kouder het is en hoe harder het waait des te kouder voelt het aan. We kunnen dat warmteverlies uitdrukken in een soort gevoelswaarde van de temperatuur, ook wel gevoelstemperatuur genoemd.
zie ook definitie Windchill verklaard

Dauwpunt

  Het dauwpunt is een weergave van de atmosferische vochtigheid. Het is de temperatuur waarbij lucht afgekoeld moet worden om het saturatiepunt van water in lucht te bereiken. Als 's nachts het aardoppervlak afkoelt en warmere lucht nabij de grond hierdoor afgekoeld wordt dan condenseert de waterdamp in de lucht in druppels die zich vastzetten op gras en andere objecten. Rijm komt een klare nacht het duidelijkst voor, als het aardoppervlak snel afkoelt. Is er een dik wolkendek, is het aardoppervlak geïsoleerd en koelt de lucht trager af waardoor dit condenseren minder voorkomt. Hoe groter het verschil tussen de temperatuur en het dauwpunt, hoe droger de lucht.

Warmte index (heatindex)

   Een berekening waarbij temperatuur en relatieve vochtigheidsgraad gecombineerd worden en uitgedrukt wordt in °C. Deze waarde geeft weer hoe het opwarmende effect aangevoeld wordt vanwege het gebrek aan verdamping van lichaamsvocht. De waarde geeft een gemiddeld persoon een idee hoe warm en 'laf' de lucht aanvoelt. Van toepassing tijdens de zomer.
Vragen op/of opmerkingen
info@weerstationroeselare.be
  Sponsor
Aandrijvingen Gallon n.v.
Kruisboommolenstraat 11
B-8800 Roeselare