weerstation Roeselare
home pagina
waarnemingen
Bliksemdetectie
archief / grafieken
weerstation
contact pagina
populaire links

home webcam sitemap
weerstation Roeselare : home · weerstation · geschiedenis

Weerstation Roeselare

30/11/2016: vernieuwd weerstation - Davis Vantage PRO 2 Plus

Na vele jaren trouwe dienst hebben we afscheid moeten nemen van onze WMR-918 weerstation. Voor onze windmeter zijn er geen reserveonderdelen meer te verkrijgen.
Davis Vantage Pro Plus
Davis Vantage Pro Plus


Nog accuratere metingen, terug mogelijkheid tot het meten van de regenhoeveelheid.
En het Plus model staat ons toe zowel de UV-index als met de instralingssensor uitgebreide metingen uit te voeren.
Alle onderdelen uitgelegd...
We hopen dat de Davis minstens even lang zijn diensten uitvoert.
We zijn benieuwd naar de eerste meetresultaten.

28/08/2011 : verhuis naar de Kruisboommolenstraat

Aandrijvingen Gallon (onze sponsor) is verhuisd naar hun nieuwe vestiging. Hiermee is ook het weerstation van ligging veranderd. meer details over de exacte locatie

Kruisboommolenstraat
Nieuwe locatie
Gezien de landelijke ligging zullen een aantal metingen lichtjes wijzigen.
Te beginnen met de buitentemperatuur: Toen we nog in de stad metingen uitvoerden, waren de gemeten temperaturen net ietsje hoger dan officiƫel. Vooral 's nachts was dit te merken. De 'stadswarmte' liet hier haar invloed merken.
Het weerstation is gemonteerd op het dak. Op een hoogte van 13m boven het maaiveld heeft de wind vrij spel. En aangezien we nu in landelijk gebied meten zijn de gemeten windsnelheden duidelijk hoger dan die in de stad. Zij die recreatief gebruik maken van de wind (parapente, ULM, ...) krijgen nu exacte metingen op 122ft hoogte.

14/07/2010 : vernieuwde webcam online - Mobotix M24M

Omdat de schouw een stukje werd ingekort en er nogal wat hoge gebouwen bijgekomen zijn in de buurt van de Mariastraat, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Op Krottegem is er één uniek gebouw die een perfect zicht heeft op het centrum (dat een stuk lager ligt). Via een wedstijd kon de bezoeker van weerstationroeselare.be zoeken waar dit gebouw zich bevindt.

afgebroken hoek van de schouw
Mobotix M24M
Hi-res 3 mega pixel in IP66 behuizing
afgebroken hoek van de schouw
De webcam hebben we aangekocht met een fish-eye objectief die ons 180° rondom-rond beeld geeft.
Uit dit beeld gebruiken we enkel hetgeen uit de oranje zone. (privacy regels en relevantie). Waar er inkijk is bij gebuurs, hebben we het beeld vervaagd.

02/06/2010 : herstellingswerken aan de schouw - webcam offline

De deksteen van de schouw (waar de webcam aan hangt) is gebroken, waardoor water ingesijpeld is. Na de harde winter werd duidelijk dat onderhoud aan de schouw nodig was. Tijdens de werken is de webcam gedemonteerd. Binnen enkele dagen voorzien we je terug van live beelden.

afgebroken hoek van de schouw opbouw stelling
de webcam, van de schouw afgenomen, zodat de connecties verbroken kunnen worden. opbouw stelling achterkant schouw

30 mei 2007 : online bliksemdetectiesysteem online

Onze bliksemdetector staat reeds 6 maanden opgesteld maar vandaag is de grote dag : Roeselare heeft nu ook zijn bliksemdetectiesysteem.

Op het dak in de Mariastraat staat nu ook een Boltek sensor die de onweersfronten live kan weergeven. Over donder en bliksem gesproken.
bliksemdetectie Roeselare

6 september 2004 : relaunch weerstation
 

In juli 2004 werd beslist de look & feel van het oorspronkelijke weer.gallon.be te wijzigen en ineens ook een afzonderlijk domein aan te vragen. Na het nodige studiewerk en programmatie is 'em er weerstationroeselare.be. 'Live' geplaatst op 06/09/2004.
beeld : oorspronkelijke website weer.gallon.be

1 mei 2004 : weerbanner op roeselare.be

In samenspraak met de toeristisch dienst van Roeselare werd in mei 2004 een weerbanner ontwikkeld die op de website van Roeselare werd opgenomen...
weerbanner Roeselare

Hoe alles begon...

In de computerkamer staan een aantal servers en PC's opgesteld. Een PC in rust genereert warmte. Onze PC's draaien 24/24u waardoor de afgegeven warmte in deze kamer aanzienlijk is. Dit was gekend bij de keuze van de kamer, zodat er een airco werd geïnstalleerd. Het vermogen van de airco is zo 'n 4kW. Zie ook ons artikel waarom koeling van de computerkamer nodig is.
foto : gebouw Aandrijvingen Gallon
We vonden het wat dom om deze warmte niet optimaal te gebruiken, dus hadden we een instrument nodig waardoor we de temperatuur in de computerkamer konden meten en bijhouden. Met de gemeten temperaturen zouden we in staat zijn de airco af te leggen gedurende de wintermaanden en de warmte van de PC's gebruiken om andere plaatsen te verwarmen.
Aldus gingen we op zoek. Er bestonden wel een aantal meetinstrumenten maar geen enkel systeem was in de mogelijkheid om data te loggen (dwz betaalbaar, goed en zonder extra meerkosten qua bekabeling). Na een zoektocht kwamen wij uiteindelijk terecht bij www.huger.de. Zij verkopen weerstations en aanverwante producten. Mede door het draadloos karakter van de installatie en de mogelijkheid om de data te loggen en uit te lezen, zijn we overgegeaan tot de aankoop. De CPU in het systeem is de WMR-918H. In deze zoektocht hadden we inderdaad reeds enkele produkten gezien die de mogelijkheid hadden data te publiceren op het net.
Wist u ?
Dat dit weerstation sinds 20 dec 2001 om de 10 minuten zijn gegevens upload?
Dat wij de weerbanner voorzien van de website van Roeselare?
Deze site dagelijks meer dan 400 bezoekers kent (oeps .. met uw bezoek zijn het er 401 ;-)
Mensen van het KMI steeds versteld staan hoeveel weer-amateurs er in België (en niet enkel in België) rondlopen?
"Leuke feature" dachten wij, "dan kunnen we die gegevens op ons intra-net plaatsen". Zo gezegd zo gedaan en voordat we het wisten was het internet gekoppeld weerstation een feit. De soft die in de achtergrond loopt is te vinden op
weatherview32.

14 juli 2010 : de vernieuwde webcam
Vragen op/of opmerkingen
info@weerstationroeselare.be
  Sponsor
Aandrijvingen Gallon n.v.
Kruisboommolenstraat 11
B-8800 Roeselare