weerstation Roeselare
home pagina
waarnemingen
Bliksemdetectie
archief / grafieken
weerstation
contact pagina
populaire links

home webcam sitemap
weerstation Roeselare : home

Noodzaak bijkomende koeling

Waarom onze computerkamer voorzien is van airconditioning

In de computerkamer staan een aantal computers opgesteld die (veel) warmte produceren. Om de toestellen binnen hun opgegeven werkingsgebied te houden is het noodzakelijk bijkomend te koelen.
bron afbeelding : How Stuff works principe schets airconditioning

Een nacht met onweerswaarschuwing

Van maandag 17/07 op dinsdag 18/07 werd onweer voorspeld. Daar wij onze 220V~ netspanning via luchtlijnen binnenkrijgen (en deze gevoeliger zijn voor blikseminslag) schakelen wij onze werkstations en servers af tijdens dergelijke nachten.

Dinsdag morgen - gelukkig geen onweer tot ontwikkeling gekomen boven Roeselare - werden alle toestellen weer opgestart maar werd het aanschakelen van de airco vergeten.

Ziehier het verloop van de temperatuur in deze kamer van maandag op dinsdag.

groen : airco werkt (links zie je het pulserend resultaat van de koeling)
oranje : toestellen afgeschakeld, airco afgeschakeld - restwarmte
wit : normale situatie
rood : toestellen aangeschakeld - airco uit
groen : situatie terug naar normaal
blauw : alarm-peil

Een ochtend 'zweten'

Groen gebied : normale werking van de airco en computers. Merk de pulserende temperatuur op als resultaat van de wisselwerking tussen koeling en warmte-ontwikkeling.
Oranje gebied : di 17/07 rond 17:15 De computers worden uitgeschakeld, de airco afgelegd. De aanwezige restwarmte in de toestellen zorgen voor een redelijke verhoging van de kamertemperatuur.
Wit gebied : alles in rust en de warmte in de kamer wordt gedisipeerd naar de omliggende ruimtes. Die nacht was de min. buitentemperatuur 15,3°C.
Woensdag 18/07 rond 8:00 Rood gebied De computers en randapparatuur worden opgestart maar de operator vergeet de airco aan te leggen. Op 30 minuten is de ruimte reeds 4,5° warmer. Rond 09:30 wordt het alarmpeil bereikt (zie de blauwe lijn) maar wegens werkzaamheden aan de SMS-gateway worden de noodzakelijke alarm-berichtjes niet uitgestuurd. Deze situatie houdt aan tot 11:30 - de SMS-gateway wordt weer opgestart en alle alarmberichtjes komen bij de verantwoordelijken. Snel worden de deuren geopend en de airco terug aangeschakeld. De toestellen hebben het warm gehad ! Op één toestel bereikte de core-temperatuur 82°C. Te warm om goed te funktioneren. En een lawaai van je helste : alle ventilatoren van de voedingen op volle toeren om de warmte uit de kasten te bekomen.
Groen gebied : zonder verdere problemen zakt de temperatuur gestaag tot aanvaardbaar niveau. De airco heeft er toch z'n werk mee ! Het duurt ongeveer 4 uur voordat de ingestelde waarde bereikt is. (Zie de beginnende pulsaties na 16:00)

Nog even de relatieve vochtigheid bekijken : Wederom is bewezen dat afkoelen in de eerste instantie het drogen is van de lucht. Van 12:00 tot rond 14:00 stonden de deuren open om de warmte sneller buiten te krijgen. Dit resulteerde in een stabiele uitwisseling van de luchtvochtigheid met de omringende ruimles. Eenmaal de deuren gesloten kan u de fluctuaties zien van de luchtvochtigheid.

Ondertussen is het buiten een lekkere 22,9° en is het nut van deze site -voor ons althans- wederom eens bewezen.

Vragen op/of opmerkingen
info@weerstationroeselare.be
  Sponsor
Aandrijvingen Gallon n.v.
Kruisboommolenstraat 11
B-8800 Roeselare